Via Pinterest vond ik een foto van een lamp die gemaakt was van een oude houten balk. Ik dacht toen maar één ding: die wil ik ook! Inmiddels is het gelukt om de lamp te maken en hij hangt zelfs al aan het plafond. In dit blog zal ik stap voor stap uitleggen hoe ik deze lamp heb gemaakt.

Stap 1: Het vinden van de houten balk

Via Marktplaats ben ik gaan zoeken naar aanbieders van oude houten balken. Er zijn verschillende aanbieders die het hout afkomstig van oude gebinten (de houten draagconstructie van een boerderij) verkopen. Hier kan je gaan kijken om een stuk hout uit te zoeken welke past binnen het interieur. Wij hebben een mooie balk gevonden van ongeveer een meter lang. De balken was niet helemaal recht, maar dit vonden wij juist een mooi effect geven. Zorg ervoor dat je de balk tijdens het vervoer goed beschermt, dit kan bijvoorbeeld met noppenfolie.

Stap 2: Het aansluiten van de fittingen

houten balk makenWij hebben gekozen voor koperen fittingen die aangesloten zijn door middel van strijkijzerdraad. Dit strijkijzerdraad is extra dik en heeft een mooi uiterlijk. Het draad is in verschillende kleuren en patronen verkrijgbaar. Alle draden die afkomstig zijn van de verschillende fittingen moeten naar één punt komen bovenop de balk. Hier verbind je de draden met elkaar. Wanneer je niet zoveel verstand hebt van elektriciteit, zal ik adviseren om hulp te vragen. Als alles is aangesloten, kan je de lampen alvast in de fittingen draaien. Wij hebben gekozen voor de zogenoemde led gloeilampen. Deze lampen geven hetzelfde sfeervolle effect als gloeilampen, maar dan met een lager energieverbruik.

Stap 3: Het ophangen van de houten balk

Voor het ophangen van de lamp hebben wij gebruik gemaakt van staalkabels. Op de balk en op het plafond hebben wij ogen gemonteerd. Aan deze ogen hebben wij vervolgens de staalkabels vastgemaakt. Je kan ervoor kiezen om het stroomdraad langs één van de staalkabels te laten lopen, maar wij vonden het mooier om de stroomkabel tussen de twee staalkabels te lopen. Kijk even goed of de balk recht hangt en dan is alles klaar!
Op de foto’s is onze lamp te zien. Wat vind je ervan? Laat het weten met een reactie!

Houten balk lamp